Borstvoeding

De meeste aanstaande ouders willen graag dat hun kind borstvoeding krijgt. Immers, het is nu wel overal bekend dat borstvoeding de voorkeur heeft. Het is de meest natuurlijke voeding, het is precies gemaakt voor baby's. Het bevat precies de juiste voedingsstoffen, antistoffen, groeihormonen en levende cellen die een baby nodig heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat baby's die geen borstvoeding krijgen vaker ziek zijn, en een minder snelle lichamelijke en neurologische ontwikkeling laten zien. Ook in de periode nadat de borstvoeding gestopt is, zijn de gevolgen nog te zien. Zo hebben kinderen die als baby ten minste acht maanden borstvoeding gehad hebben, op school betere schoolresultaten, bleek uit een Nieuw Zeelands onderzoek. Daarnaast is borstvoeding geven prettig om te doen. Het bevordert de hechting tussen moeder en kind.

Borstvoeding geven is natuurlijk. Bij een pas bevallen vrouw gaan de borsten melk maken, ook als ze geen borstvoeding wil gaan geven. En de baby is uitgerust met aangeboren reflexen die gericht zijn op het zoeken van de borst, het in de mond nemen van de tepelhof en het drinken uit de borst. Toch gaat borstvoeding geven niet zomaar vanzelf. Een pasbevallen vrouw weet niet van nature hoe ze een baby aan de borst kan leggen en hoe ze haar baby kan helpen met het zoeken naar de tepels en het drinken aan de borst. Hier spelen wij als verloskundige een belangrijke rol. Wij helpen met praktische tips en komen indien nodig ook na de kraamtijd om ondersteuning te geven bij de borstvoeding. Verder zijn we allemaal ervaringsdeskundige. U kunt ook informatie vinden bij 2 Nederlandse verenigingen: La Leche League of Borstvoeding Natuurlijk. Ook zijn er lactatiekundigen. Dit zijn professionals die hulp kunnen bieden bij borstvoedingsproblemen.

Na de geboorte

Na de geboorte wordt (mits de bevalling dit toelaat) uw baby op uw buik gelegd en krijgt u de gelegenheid om kennis te maken met uw baby. De eerste tijd na de bevalling zijn de meeste baby's klaarwakker en gericht op kennismaking. Veel baby's geven aan te willen drinken en maken zuig- en smakbewegingen met hun mondje of draaien hun hoofdje op zoek naar de moederborst. Ook het sabbelen op een handje is een teken. Geef uw baby de kans om te doen wat hij/zij prettig vindt en geef de baby de mogelijkheid te drinken. Het is belangrijk om de baby binnen 1 uur na de geboorte proberen aan te leggen.. Het zuigreflex van de baby is dan het sterkst en het bevordert het op gang komen van de borstvoeding. Daarnaast zorgt het zuigen van de baby aan de borst voor het snel kleiner worden van de baarmoeder, hetgeen de kans op nabloedingen verkleint. U wordt hierin begeleid door uw kraamverzorgende en verloskundige. Sommige baby's hebben na de geboorte echter geen zin om te drinken omdat ze moe zijn van de bevalling. Dit is niet erg. Ook het proberen aan te leggen stimuleert het op gang komen van de borstvoeding.

De eerste dagen na de bevalling

Het is goed om uw baby de eerste dagen na de bevalling elke 2-3 uur aan de borst te leggen. De borstvoeding komt hierdoor goed op gang en waarschijnlijk heeft u minder last van stuwing. Baby's die vaak drinken vallen minder af en worden meestal minder geel. De baby krijgt de eerste dagen in principe voldoende voeding en vocht uit de borst. Door vaak aan te leggen wordt de hoeveelheid voeding per keer meer. Wanneer uw baby niet aan de borst kan of mag drinken, is het raadzaam om zo snel mogelijk te beginnen met afkolven om de voeding op gang te brengen. De kraamverzorgende heeft voor de eerste dagen een handkolf bij zich, die u daarvoor kunt lenen.

Weegbeleid

Het is in de regio Noord-Limburg de afspraak tussen verloskundigen praktijken en het kraamcentrum dat we tijdens de kraamperiode uw baby wegen wanneer u borstvoeding geeft. De kraamverzorgende zal uw baby naakt wegen op dag 3, 4, 6 en 8. Het is normaal dat uw baby gedurende de eerste dagen wat afvalt. Door te wegen zullen we in de gaten houden dat dit niet teveel is. Zonodig starten we met bijvoeding gedurende enkele dagen. De verloskundige heeft hiervoor proefverpakkingen, zodat u geen voeding in huis hoeft te hebben.

Hoe vaak voeden

Voor het stimuleren van de borstvoeding zijn frequent aanleggen en voeden op verzoek belangrijk. De eerste dagen zal dit om de 2-3 uur zijn, wat later in het kraambed verandert dit meestal om de 3-4 uur, waarbij de baby meestal zelf zijn eigen ritme aangeeft. U kunt gerust vaker voeden. Wanneer de baby bij u op de kamer ligt, kunt u reageren op smak- en sabbelgeluidjes door de baby aan te leggen. In principe biedt u beide borsten per keer aan, vooral de eerste dagen na de geboorte. Later in het kraambed zou het kunnen dat uw baby aan een kant voldoende voeding binnenkrijgt. Een baby die goed drinkt hoort u slikken, vaak bewegen de wangetjes, onderkaak en oortjes mee.
Er zijn baby's die de eerste dagen veel slapen en niet zelf aan geven te willen drinken. Het is dan goed om de baby toch om de 2-3 uur wakker te maken. Soms is een baby is zijn slaap toch wat smakbewegingen aan het maken. Ook met de oogjes dicht kan een baby drinken.
De eerste dagen bent u de meeste tijd kwijt met voeden, na verloop van tijd leert de baby effectiever en korter te drinken, daarnaast wordt u ook handiger.

Tip: Koop indien u borstvoeding wilt geven nog geen flesjes. Als u gaat kolven is het namelijk handig om een flesje rechtstreeks op de kolf aan te sluiten. Echter niet alle flesjes passen op elke kolf. Wacht dus eerst af welke kolf u gaat aanschaffen en doe dit pas indien u zeker weet dat de borstvoeding slaagt. We raden ook aan nog geen poedermelk te kopen. Indien er sprake is van te weinig moedermelk, hebben wij proefpakjes die we gratis ter beschikking stellen.

(Voor meer informatie over borstvoeding zie links)

Vitamines

Vanaf de 8e dag na de geboorte is het belangrijk bij borstvoeding om vitamine D en K bij te gaan geven. Dit is niet voldoende in de borstvoeding aanwezig. Deze zijn in druppelvorm verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Voor moeder is het ook raadzaam om extra vitamine D te gebruiken zolang borstvoeding gegeven wordt. Hoelang u door moet gaan met de vitamines bij uw baby krijgt u van de verloskundige en het consultatiebureau te horen.

Praktijk Blerick (postadres): Averbodestraat 54 | 5921 ES Venlo