Belinstructies

Er zijn een aantal momenten dat wij het belangrijk vinden dat u contact met ons opneemt. De bevalling kan zich op verschillende manieren aankondigen:

Weeën: De bevalling begint meestal met weeën. Deze kunnen in het begin nog onregelmatig en matig van kracht zijn. Probeer u dan nog niet te veel te fixeren op de bevalling en probeer afleiding te zoeken. Het kan best nog een tijd duren en de weeën kunnen zelfs weer afzakken. Neem een warme douche of bad en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Naarmate de bevalling vordert neemt de regelmaat en kracht toe. Weeën die voor ontslui­ting gaan zorgen komen elke 4-5 minuten en duren ongeveer een minuut. U moet ons als u van uw eerste kindje bevalt bellen wanneer de weeën 1 tot 2 uur lang om de 3-5 minuten komen. Indien u al eerder bevallen bent belt u als de weeën krachtig zijn en om de 5 minuten terugkeren. Het gevoel, "goede weeën" te hebben zal voor de meeste vrouwen erg herkenbaar zijn. Vertrouw op dat gevoel en neem dan contact met ons op.
 
Vruchtwaterverlies: Het kan ook zijn dat de bevalling begint met het breken van de vliezen. U moet dan letten op de kleur van het vruchtwater: normaal vruchtwater is helder/roze van kleur en heeft soms witte vlokjes. Is het groen of bruin dan moet u ons altijd meteen bellen. Dan kan het zijn dat uw baby in het vruchtwater heeft gepoept en willen wij de conditie van uw baby zo snel mogelijk controleren.
Probeer zodra u het gevoel heeft dat uw vliezen gebroken zijn wat vruchtwater op te vangen in een kraamverband uit het kraampakket en bewaar dat totdat de verloskundige is geweest.
 
Helderrood bloedverlies: Neem bij helderrood bloedverlies altijd contact op. Het is voor ons belangrijk te weten van hoeveel bloedverlies er sprake is. Bewaar het totdat de verloskundige is geweest. U kunt ook in de laatste weken van uw zwangerschap de slijmprop verliezen. Zonder weeën hoeft dit geen teken te zijn dat de bevalling begonnen is. U hoeft ons dan ook niet te bellen.

Wanneer de bevalling lijkt te beginnen vóór de 37 weken (dus als u regelmatige weeën hebt, of als u vruchtwater verliest) moet u ons direct bellen.

Verder is het belangrijk om te bellen bij:

Minder leven: Vanaf 28 weken zwangerschap is het normaal dat u de baby ongeveer 10 keer per dag voelt bewegen. Bij sommige vrouwen is dit echter veel vaker of juist minder vaak. Indien de bewegingen plotseling minder zijn, altijd contact opnemen.

Ongerustheid.

Het kan gebeuren dat wij na uw telefoontje niet direct naar u toe kunnen komen. Als wij vinden dat het medisch gezien noodzakelijk is dat u op korte termijn onderzocht wordt kan een verloskundige van een andere praktijk u bezoeken als de dienstdoende verloskundige bezet is. Uiteraard bespreken we met u de opties en de noodzaak van het onderzoek op korte termijn.

Sinds januari 2010 hebben wij daarom in onze verloskundigenpraktijk een achterwachtregeling met 2 omliggende verloskundigenpraktijken, te weten: Tegelen/Reuver en Astrea. Het kan dus incidenteel voorkomen dat u bij een spoedgeval een verloskundige uit 1 van deze praktijken treft.

Praktijk Blerick (postadres): Averbodestraat 54 | 5921 ES Venlo