Anticonceptie staafje

Het anticonceptiestaafje, Implanon NXT, is een hormoonhoudend staafje dat 3 jaar lang bescherming biedt tegen zwangerschap. Het staafje wordt net onder de huid in de bovenarm ingebracht waar het continu een lage dosering van hormonen afgeeft.

Werking van het anticonceptiestaafje
Het anticonceptiestaafje zorgt er door afgifte van het hormoon progestageen voor dat de eisprong uitblijft waardoor een zwangerschap niet mogelijk is. Daarnaast zorgt het ervoor dat zaadcellen minder gemakkelijk de baarmoeder kunnen binnendringen. Een anticonceptiestaafje kan bij borstvoeding geplaatst worden vanaf 4 weken na de bevalling. Bij flesvoeding kan geplaatst worden vanaf 3 weken na de bevalling. Wanneer het staafje binnen 5 dagen na de eerste dag van de menstruatie wordt geplaatst, biedt het directe bescherming tegen een zwangerschap. Indien het staafje op een ander moment in de cyclus geplaatst wordt, wordt het staafje de eerste 7 dagen als onbetrouwbaar beschouwd.
Door de continue afgifte van een lage dosis hormonen, heeft het staafje geen hormonale pieken en dalen. Het anticonceptiestaafje heeft geen stopweek, dit houdt in dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van de menstruatie. De menstruatie kan verminderen of geheel uitblijven.

Plaatsing van het implantatiestaafje
Wanneer je kiest voor het anticonceptiestaafje, neem je telefonisch contact op met de praktijk. Wij zullen je dan een aantal vragen stellen en de nodige informatie toesturen met het recept. Het is raadzaam een week van tevoren naar de apotheek te gaan met het recept, omdat deze soms besteld moet worden. Het anticonceptiestaafje neem je mee naar de afspraak.

Het staafje wordt 3-5 cm onder de plooi tussen de biceps en triceps in de bovenarm van de niet-dominante arm ingebracht. Vóór het inbrengen van het anticonceptiestaafje wordt de huid eerst verdoofd. Als de verdoving goed is ingewerkt, wordt door een klein sneetje in de huid het anticonceptiestaafje net onder de huid ingebracht. Door de verdoving merk je hier bijna niks van.

Na de plaatsing van het anticonceptiestaafje
Na de plaatsing van het anticonceptiestaafje kan de huid rondom de insteekplaats een aantal dagen gevoelig blijven. Door de aangebrachte pleister 3-5 dagen en het drukverband 24 uur te laten zitten, verkleint de kans op zwelling. Het staafje blijft net onder de huid voelbaar. Als hier twijfel over bestaat, neem dan contact met ons op.
3 maanden na de plaatsing van het staafje wordt telefonisch een nacontrole gepland waarbij geëvalueerd wordt of het staafje nog goed zit en er geen klachten zijn.

Bijwerkingen
Alle geneesmiddelen kunnen bijwerkingen veroorzaken, zo ook het anticonceptiestaafje. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Onregelmatig bloedverlies in de eerste weken/maanden na plaatsing
  • Hoofdpijn
  • Pijnlijke/gespannen borsten
  • Vette huid
  • Gewichtstoename

In de bijsluiter staat een overzicht van alle bijwerkingen van het anticonceptiestaafje.

Vervanging of verwijdering
Na de plaatsing krijg je een kaartje mee waarop de datum van de plaatsing genoteerd is, het lotnummer van het anticonceptiestaafje en de datum waarop het staafje uiterlijk verwijderd moet worden. Bewaar dit kaartje zorgvuldig.
Het anticonceptiestaafje moet na 3 jaar verwijderd of vervangen worden. Wanneer je een nieuw staafje wenst, kan deze direct vervangen worden. Voor verwijdering of vervanging kun je ook bij ons terecht.

 

 

Praktijk Blerick (postadres): Averbodestraat 54 | 5921 ES Venlo